Ekonomi

Yılın sorusu: Mevduat mı Borsa mı?

Türkiye hisse senedini keşfetti. Yatırımcı sayısı 8 milyona ulaştı. İki yıldır alternatif eksikliğinden ve seçimlerden bu yana Türkiye’nin değişen hikâyesinden beslenen Borsa İstanbul’un artık güçlü bir alternatifi var: TL mevduat faizi yüzde 50’ye yaklaşıyor. Piyasa oyuncularına gelecek için ‘hangisi’ diye sorduk.

Ekonomi yönetiminin attığı adımlara karşı Borsa İstanbul’da yaşanan hızlı toparlanma ve mevduat faizlerindeki sert artış, bu sorunun son zamanlarda sık sık sorulmasına neden oluyor. Yüzde 40’ı aşan mevduat faiz oranlarının, Merkez Bankası’nın siyasi faiz artırımlarına devam etmesiyle yüzde 50’lere yaklaşması bekleniyor. Orta Vadeli Program’da (OVP) 2024 enflasyon tahminleri yüzde 33 seviyesinde ancak son dönemdeki ekonomi yönetimleri açıklanan hedeflere ulaşmada pek başarılı olamadı. Peki böyle bir ortamda uzun vadeli portföy nasıl oluşturulmalı? Önümüzdeki 12 ay için hangisi daha cazip; mevduat faizi mi yoksa Borsa İstanbul mu? Hangi kesimler öne çıkacak? Hangi hisse senetlerinden kaçınılmalıdır?

Fon yöneticilerinin ortak görüşü önümüzdeki yıl dönemsel hareketlerin yaşanacağı ancak yabancı yatırımcıların beklentileri dikkate alındığında ve mevduat faizlerindeki artışa rağmen yüksek enflasyon nedeniyle reel faizin hala negatif bölgede kalacağı yönünde. Borsa İstanbul’a para girişi devam edecek.

2024 yılının ilk altı ayının Borsa İstanbul için kritik geçeceğini belirten Allbatross Portföy Fon Yöneticisi Filiz Özcan, yıl sonuna kadar piyasada bir bozulma beklemediğini belirtiyor. Özcan, “2024’ün başı biraz sancılı olabilir ama seçimlerden sonraki altı ay yabancı girişinin arttığı bir dönem olacak ve BIST için olumlu bir döneme gireceğiz” diyor.

Yeni ekonomi yönetiminin başlattığı ekonomik sıkılaştırmanın borsayı olumsuz etkilemesi bekleniyor. Ancak portföy yöneticilerinin görüşü bu olumsuz etkinin sınırlı olacağı yönünde. Türkiye’de enflasyon gibi farklı dinamiklerin olduğunu belirten Rota Portföy Yatırım Danışmanlığı Bölüm Müdürü Kerem Aksoy, enflasyon dikkate alındığında mevduatın hala negatif reel faiz bölgesinde olduğunu hatırlatarak, “Doğal olarak bireysel ve kurumsal yatırımcılar sürekli olarak mevduata yatırım yapıyor. Para Borsa İstanbul’a aktarılacak. Bu döngünün yıl sonuna kadar böyle devam etme ihtimalini yüksek görüyorum” dedi.

Faiz oranları borsa için tehdit değil

Merkez Bankası’nın faiz artışlarına paralel olarak mevduat faizlerinin de yükselmesi, son yıllarda borsaya akın eden yatırımcıların bir kısmının mevduata dönebileceği endişesini yarattı. Uzmanlar, yüksek faizlerin Borsa İstanbul’da sert yükselişleri önleyeceğini belirtirken, hisselerdeki yükselişin eskisi kadar olmasa da devam edeceği görüşünde.

Yüzde 50’ye yaklaşan mevduat faizlerinin Borsa İstanbul için risk oluşturabileceğini ancak şu anda borsadan kaçıp mevduata yönelecek bir ortamın bulunmadığını belirten Filiz Özcan, 2024’te olumlu reel getirilerden söz edilebileceğini, bunun da yaratacağını söyledi. Yabancı yatırımcılar için uygun bir ortam. Özcan: “Kısa vadeli faizlerin yükselmesi aslında gelecekte uzun vadeli faizlerin düşeceği bir ortam yaratacaktır. Bu yüzden borsadan tamamen vazgeçmemek önemli. 2024 yılının ilk altı ayına kadar olan süre, borsanın temkinli olduğu ancak para çekme işlemlerinin biriktirildiği bir yer olarak değerlendirildiği bir dönem olarak görülmelidir. Çünkü yabancı girişi yeniden başlarsa çok ciddi bir fon akışından bahsedebiliriz” diyor.

Türkiye’de Bloomberg Businessweek’ten bir haber daha!

Dünyanın en saygın ekonomi dergilerinden Bloomberg Businessweek, Bloomberg HT grubunun hazırladığı içeriğiyle artık Türkiye’de! Bloomberg Businessweek Türkiye, Türkiye’de ve küresel piyasalarda olup biten her şeyin, hisse senetlerinden para politikalarına kadar başka hiçbir yerde bulamayacağınız analiz ve içeriklerin, iş dünyasıyla özel röportajların yer aldığı e-dergi formatı ve yenilenen içeriğiyle yayında. temsilciler!

7 gün boyunca ücretsiz abone olarak tüm içeriklere erişmek için Buraya tıklayın.

haberasarcik.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu