Ekonomi

Mera İzmir üreticilerin umudu oldu

İZMİR (İGFA) – İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in “Bir Tarım Daha Mümkün” vizyonuyla 2022 yılında başlatılan Mera İzmir projesi ile bu yıl da çobanların yüzü gülecek. İzmir Büyükşehir Belediyesi iştiraki İzTarım A.Ş. 2023 yılı süt alım fiyatlarını belirledi. İzmir Büyükşehir Belediyesi yeni yılda “Bir Tarım Daha Mümkün” kriterlerine uygun üretim yapan üreticilerden keçi sütünü 17 liraya, koyun sütünü 21 liradan alacak.

Bu yıl Kiraz, Tire, Bayındır ve Torbalı da eklendi.
İzmir’de küçükbaş hayvan üretimini canlandırarak üreticilere umut veren Mera İzmir projesi 2023 yılında da kapsamını genişletiyor. Bergama, Kınık, Menemen, Foça, Seferihisar’da yapılan süt alımlarına Kiraz, Tire, Bayındır ve Torbalı ilçeleri de eklendi. , Güzelbahçe ve Karaburun geçen yıl.

Üreticinin sütü katma değerli işe dönüşüyor
Üreticiden alınan süt, önümüzdeki günlerde açılması planlanan ve deneme üretimine başlanan Bayındır Süt Sürece Fabrikası’nda katma değerli çalışmalara dönüştürülecek. Günlük 100 ton süt işleme kapasitesine sahip Süt İşleme Fabrikası’nda 10 milyon litresi koyun, keçi ve manda sütü olmak üzere yılda yaklaşık 35 milyon litre süt işlenecek. Çiftçiden alınacak sütün bir kısmı, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ‘Süt Kuzusu’ projesi ile vatandaşlara ulaştırılacak. UHT süt kutuları, UHT süt poşetleri, pastörize süt bardağı, İzmir mozzarella, burrata peyniri, beyaz peynir, beyaz peynir, cheddar peyniri, örgü, dil, tulum, kaşar/gruyere peyniri, dondurma, krema, tereyağı ve yoğurt ve benzeri işler yapıldı. fabrikada üretilir. İzmirli markası ile yerli ve yabancı tüketicilerle buluşturulmaya devam edecektir.

Kent sağlıklı gıdayla buluşuyor
İzmir Tarımının en değerli halkalarından biri olarak hayata geçirilen “Mera İzmir” projesi ile tarımda su tüketiminin azaltılması, üreticinin doğduğu yerde doymasını sağlamak, İzmir’de yaşayan milyonlarca insanı sağlıklı gıda ile buluşturuyor. Proje kapsamında kooperatifler aracılığıyla üreticilerle sözleşmeli süt üretim sözleşmesi imzalanıyor. Üreticiler, Başka Tarım Mümkün kriterlerini karşılayan doğa dostu ve sağlıklı süt üretmekle yükümlüdür. Hayvanları için çok fazla su tüketen silajlık mısır yerine sadece yerli yem bitkilerini besleyen üreticilerden süt satın alınmaktadır. Süt alım sözleşmesinde hayvanların yedi ay süreyle merada otlatılması şartı aranır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu