Ekonomi

Borç krizi derinleşiyor

Borç krizi derinleşiyor:

Varlık yönetim şirketlerine yönelik şikayetler arttı

Çözüm platformu Complaintvar, bankalardan vadesi geçmiş, sorunlu ve düşük performans gösteren alacaklarını satın alan varlık yönetimi şirketlerini mercek altına aldı. Platformun paylaştığı bilgiye göre bu firmalarla ilgili şikayetler bir önceki yıla göre yüzde 114 oranında arttı. Şikayetlerin zirve yaptığı ay nisan ayı olsa da bahislerden en çok şikayet edilenler; Fahiş kâr talepleri, çalışanların saygısız tavırları ve tavizsiz davranışları şöyle sıralandı.

Son dönemde artan enflasyon ve azalan satın alma gücü vatandaşları kredi kartı veya kredi kullanmaya yöneltti. Gelir-gider istikrarı bozulan pek çok kişi bankalardan borç almak zorunda kaldı. Öte yandan alacakların tahsilinde sorun yaşayan bankalar, dönemsel aktarımı belli bir yüzde karşılığında Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) tarafından yetkilendirilen şirketler olan varlık yönetim şirketlerine devrediyor. Bölünme işleminin ardından takibe konu alacakların sahibi olan varlık yönetim şirketleri, borçlu vatandaşlarla iletişime geçerek tahsilatın yapılabilmesi için sözleşme, yapılandırma, icra takibi gibi süreçleri uygular. Ancak Şikayetvar üzerinden çözüm arayan vatandaşlar, varlık yönetim şirketlerine çok sayıda şikayette bulunarak mağdur olduklarını belirtiyor. Öyle ki ilgili firmalarla ilgili şikâyetler 2023 yılında bir önceki yılın aynı dönemine (Ocak-Ekim) göre yüzde 114 oranında arttı. Konuyla ilgili yüzlerce şikayet platforma geldi. Meryemvar’a ulaşan şikâyetlere göre, borçlu olunan ana paranın çok üzerinde para tahsil edilmeye çalışılıyor, şirket çalışanları rahatsız edici, hatta tehdit edici konuşmalarla borçlulara psikolojik baskı uyguluyor, borçlarını ödemek isteyen vatandaşlar anlaşma sağlayamıyor. ve borcun her geçen gün artması bekleniyor.

Konuyla ilgili platforma gelen şikayetlerden bazıları şöyle:

Akrabalarımı sürekli arayıp rahatsız ediyorlar.

“Varlık yönetim şirketi 39.000 TL olan borcumun 158.000 TL olarak ödememi talep ediyor. Bu nasıl para kazanma yöntemi anlamıyorum. Devraldığı borcun 10 katını bedelinin onda biri karşılığında tahsil etmek istiyor. İndirim yapmıyor ve sürekli akrabalarımı rahatsız ediyor. “İndirim olursa bir çözüm bulmaya çalışacağım.”

Yüzde 3000 kâr istiyorlar

“Yıllardır varlık yönetim şirketi tarafından aranıyorum ve borcumu ödemem isteniyor. Sonunda küçük bir bedel aldım ve borcumu ödemek istedim. Ancak aradığımda borcum bir anda 37.500 TL’den bir hafta sonra 75.000 TL’ye, 15 gün sonra ise 110.000 TL’ye çıktı. Bu durum gerçekten şaka gibi! Dosya kanunlarına göre alınan dosyanın yüzde 300’ünden fazlası kar edilemezken siz yüzde 3000 kar talep ediyorsunuz. Bu nasıl bir iş yaklaşımıdır? Hiçbir varlığım ve sigortam yok. Artık aramıyorum, arasınlar, yalvarsınlar. Aldığınız belgelerden bu kadar yüksek bir kazanç elde edemezsiniz, bu kanuna aykırıdır. Ve bana bağırmaya devam ediyorlar. Saygı sıfır, sanki çocukla ilgileniyormuş gibi davranıyorlar. Bu utanç verici, utanç verici. İnsanların aslında 3 kuruşa ihtiyacı var, ben iyi niyetliyim diye onu suistimal edemezler.”

Bunu durdurabilecek kimse var mı?

Bin liralık borcuma karşılık 5 bin istiyorlar. Kabul ettim, şimdi de işyerine icra yazısı gönderdiler. 16 bin istiyorlar. Bin liraya 16 bin! Asgari ücretle çalışan biri bunu nasıl ödeyebilir? Arıyorum kimseye ulaşamıyorum. Ne tür bir şirket? Bunları durduracak kimse yok mu?

12 bin TL borcuma karşılık 50 bin TL isteyip tehditlerde bulundular.

“Borcumu ödemek için varlık yönetim şirketini aradım. Kaba tavırları beni şaşırttı. Anaparam olan 12 bin TL borcum için benden yaklaşık 50 bin TL para isteyerek tehditlerde bulundu. Bu kurumun bu şekilde davranması kabul edilemez. “Yardım etmiyorlar, tam tersine insanları mağdur etmeye çalışıyorlar.”

6 binlik borcun 19 bine çıkması ne acı!

“Çalışanlar yokuş yukarı çok saygısızca araç kullanıyor. 6 bin TL borcumu kapatmak için aradım, 19.500 TL istediler. ’10 bin TL’m var, yardım edin’ diyorum. Saygısızca ‘Bana borcun var mı? ‘Ödeyeceksin.’ onlar söylüyor. Çözümü yok. Bu konuda ne yapılması gerekiyor? Çalışanların bu saygısızlığını nasıl giderebiliriz? Ödemek istiyorum. Ona da yaklaşmıyorlar. Yazık 6 binin borcu 19 bin olacak mı?

Eğer mağdur olmasaydım aslında bu durumda olmazdım.

“Birisi lütfen bu varlık yönetimi kurumlarını durdursun veya kısıtlamalar getirsin. Bankalardan boşuna tahsil ettikleri borçlar için insanlardan çok daha fazlasını talep ediyorlar. Yüzde 100 kârı anlıyorum ama yüzde 500 nedir? Görünen borcum 1800 TL, benden 8000 TL istiyorlar. 4000 TL’nin iki katını ödeyeceğimi söyledim ama kabul etmediler. Tanrı seni korusun. Biraz vicdan. Mağdur olmasaydım bu durumda olmazdım. Eğer yapabilseydim, zamanında öderdim ve senin eline düşmezdim. Yetkililerin bu duruma müdahale etmesini istiyorum.”

Eşimin telefonuna idamla tehdit eden mesajlar attıkları için boşandık.

“Varlık yönetimi şirketleri, sözleşmeler ve borç yeniden yapılandırma kurallarıyla alışılmadık bir şekilde çalışıyor. Asıl alacaklıdan aldıkları borçları küçük meblağlar karşılığında her ay katlayarak borçluya yüksek rakamlar sunarak ödemeyi imkansız hale getiriyorlar ve ardından kişinin hayatını kabusa çeviriyorlar. Eşimin cep telefonuna idamla tehdit eden mesajlar attıkları için eşimle boşandık. Defalarca ödemeye çalıştım ama her seferinde borcu ikiye katlayan taleplerde bulundukları için bir sonuç alamadık. Aslında hiçbir bankanın finansal imkânından yararlanamıyorum. Bir yerde çalışmaya başlarsam hemen maaşına haciz gelecek. “Bir insanın tüm yaşamını abluka altına almak, tüm yaşam koşullarını kötüleştirmek suçtur.”

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu